torstai 11. helmikuuta 2010

Astmasta

Muutama ihminen on kysellyt minulta Raichun astmasta ja siitä, miltä astmayskä näyttää. Raichu on saanut nyt pakkasten aikaan muutamia kohtauksia - mitä ilmeisemmin kuiva ilma ei tee sen keuhkoille hyvää. Eilen juuri ennen naksutinkoulutustuokiota Raichu sai taas yhden kohtauksen, jonka kuvasin videolle. Kuvan laatu on aivan kamala koska se on kuvattu kännykällä, mutta ehkä kissan astmasta kiinnostuneet saavat siitä irti oleellisen eli a) miltä astmakohtaus näyttää ja b) miltä se kuulostaa.

Anteeksi taas videolla lässytys =P Videon muokkaus on niin hankalaa että editoin lässytyksen pois myöhemmin jos jaksan. Raichu näytti nimittäin kuvatessani siltä, että "Mikset sä vastaa?", joten pakkohan sille oli puhua.Raichun astmakohtauksen pystyy ennakoimaan siitä, että kun se normaalisti maukuu pitkällä ja laulavalla nuotilla, ennen astmakohtausta sen juttelu onkin lyhyttä ja katkonaista, usein myös kovaäänistä. Melkein kuin haukkumista. Videolla aluksi kuuluva tv:n melu häiritsee, mutta siinä kuuluu myös juuri tyypillinen astmakohtausta  (huom, Raichulla!) edeltävä haukku. Silloin kun lääkitys on säähän ja muihin olosuhteisiin nähden kohdallaan, juurikaan muita astmakohtauksia ei Raichulla tule kuin tällaista haukkumista  (katkonaista maukumista) kiihtyneenä, ehkä yhdellä tai kahdella köhäisyllä säestettynä, ja niitäkin max. kerran kahdessa viikossa.

Ennen yskimistä ja sen aikana Raichu venyttää ja pyörittää kaulaansa ylös ja maata pitkin. Tämä on astmayskälle tyypillistä, sillä kissa yrittää saada paremmin henkeä. Itse yskiminen tapahtuu kaula maata vasten. Yskä on kuivan kuuloista eikä yskiessä "irtoa" mitään (vaikka Raichu nuolee kyllä huuliaan).

Videolla on itseasiassa kaksi astmakohtausta - pidin lyhyen kosketuskeppiharjoituksen noin puolessavälissä videota, kun ensimmäinen oli mennyt ohi. Tämäntasoinen astmakohtaus ei vielä Raichulla vaadi avaavaa lääkettä, sillä videolla näkyvien yskimisten jälkeen se alkoi taas hengittää normaalisti eikä enää yskinyt. 

Aina astmakohtauksen alkamiselle ei löydy syytä. Raichu on selvästi hajuherkkä, mistä syystä meillä käytetäänkin lähinnä allergia- ja astmaliiton suosimia pesuaineita. Meillä ei myöskään käytetä hajuvesiä, ellei korkeintaan juuri ovella suihkaista ulos syömään mennessä tms. Myös siivouspäivän siirtäminen pariakaan päivää yli normaalin viikon pituisen välin saa Raichun yskimään tähän vuodenaikaan. Pakkasilmalla, kun Raichu on herkempi, saa itseasiassa imuroida pari kertaa viikkoon estääkseen ärsykkeitä (pölyä) pääsemästä Raichun keuhkoihin. Selvin ärsyke Raichulla on kuitenkin pienestä pitäen ollut kiihtyminen. Ensimmäiset astmakohtauksensa se sai pentuna aina tullessaan syliin kehräämään, mikä oli tietenkin sydäntäsärkevää. Kohtaukset olivat silloin vielä pahempia kuin videolla näkyvä, ja kaiken lisäksi pienellä pennulla.

Toivottavasti video + teksti valaisi astmayskää hieman kiinnostuneille! Hieman lisää kissan astmasta olen kirjoittanut kotisivuille, joskaan en ole päivittänyt tekstiä pitkään aikaan. Jos jollakin tätä lukevista on kotonaan astmakissa, kuulisin hyvin mielellään teidän kokemuksianne kissan astmasta ja varsinkin siitä, kuinka pahaksi arvioisitte tämän videolla näkyvän astmakohtauksen. Tämähän on, kuitenkin, jatkuvaa oppimisprosessia meille kaikille.

--------
  
Sain Temppukissojen Elinalta ihania naksutinkoulutuskuvia, joita hän oli ottanut meidän pojista. Tämän postauksen piti kertoa vielä naksuttelusta, mutta jätetään se vielä myöhempään kertaan. Lisään tähän kuitenkin lempparikuvani, ennen kuin koko asia pääsee vallan unohtumaan. Kaikki kuvat siis © Temppukissat.

Korvat takana ja tukka hyvin.

 Venyy, venyy..


Toinen unohtamani asia oli, että Michael Monroe kävi paijaamassa myös Raichua Kissanpäivillä. Hän tuntui pitävän sinisistä silmistä ;) Harmi että omistaja oli vähän puupää, kun alkoi olla juuri aika lähteä agirataa kohti ja jouduin sanomaan että meidän täytyisi kyllä mennä... Raichun kuva löytyy linkin takaa, jos jaksaa painella "kännykässä" olevaa nuolta kuvan 19/82 kohdalle. Hienoa että julkisuuden henkilöissäkin on ihmisiä, jotka tuovat niin selkeästi esille että pitävät kissoista ja ovat huolissaan niiden hyvinvoinnista (esim. Kissakaveria ei jätetä -kampanja). Heiltähän muu maailma ottaa esimerkkiä ;)

11 kommenttia:

siami kirjoitti...

Pakkanen, riesana meiläkin. Jaska on käynyt yskinnän puitteissa yhden ainoan kerran lääkärissä ja astmaepäily leimahan sieltä saatiin. 2 viikon antibiootti kuuri ja pitkävaikutteinen kortisoni nahkaan. Oireet helpotti, mutta ei toki koskaan ole täysin hävinneet. Tasapainottelen siinä, mikä on sitten usein yskimistä, niin käydään sitten uudestaan...jaska tosin rykii pidempään ja rohisee kovemmin mitä ainakaan minä tuosta nauhalta kuulin:s

Nunt kirjoitti...

Näyttää vaihtelevan nuo kuvien numeroinnit, itse löysin Raichun 25 / 88 :D

MissMisery kirjoitti...

Meidän molemmat pojat ovat myös astmaatikkoja, mutta oireet on saatu minimoitua hajustamattomiin tuotteisiin siirtymällä ja tiuhalla imuroinnilla. Eniten kuitenkin tuntuu auttaneen hiekkamerkin vaihto Odour Busterista Extreme Classiciin, joka pölyää paljon vähemmän.

Pojat oireilevat nykyään ehkä eniten tupakansavun takia. "Fiksut" naapurit useista kielloista ja huomautuksista huolimatta ketjupolttavat rappukäytävässä, josta savu tunkee sisään asuntoon. Pistää hieman vihaksi.

Elina V. kirjoitti...

Hyvin informatiivinen tuo teidän astmavideo. Kyllä meidän Ronjan "aivastelu" on ihan erilaista tuohon verrattuna. Voin kuvitella miten paniikissa olit yskästä Raichun ollessa pieni... Onneksi tilanne on hallinnassa.

luolaleijona kirjoitti...

siami: Raichullakin yskä oli paljon rankemman näköistä ja "rohisevampaa" silloin pentuna ennen kuin saamme lääkkeet. Fixotidella sen keuhkot on saatu kuitenkin pikkuhiljaa parempaan kuntoon (sekä kasvaminen on tietty avartanut hengitysteitä), joten kohtauksetkin ovat lievempiä. Kortisoni on varmaankin auttanut Jaskaa, mutta jos sillä tosiaan on astma niin useimmiten silloin taritsee jatkuvan lääkityksen.

Nunt: Se numero taitaa kasvaa sitä mukaa kun siihen kännykkäjutskaan lähetetään uutta materiaalia. Toivottavasti Raichun kuva roikkuisi vielä pari päivää siellä ;)

MissMisery: Ihania naapureita teillä =( Meilläkin tuo Extreme Classic on ollut ehdottomasti paras kokeilemistamme hiekoista, sillä on oltu nyt jo pitkään. Aluksi meillä oli Ökö plussaa, mutta se pölysi liikaa ja pikkuhiljaa kokeilemalla etsittiin paras. Odour Buster oli huonoimmasta päästä astmakissan hiekaksi, ärsytti Raichun keuhkoja tosi paljon.

Elina: hyvä ettei Ronjan "hiekkispärskintä" vaikuta astmalta. Raichu-pennun (silloin n. 4kk) yskintä oli kyllä jotain ihan kamalaa, varsinkin kun ne kohtaukset tulivat yleensä silloin kun se tuli syliin hakemaan silityksiä ja oli tosi onnellinen muuten. Kohtaukset olivat silloin vielä paljon pahempia enkä edes tiennyt mikä sillä oli, miksi yskii ja meinaa tukehtua. Se epätietoisuus oli ehkä pahinta, joten vähän siitäkin syystä yritän aina välillä puhua kissan astmasta. Minun mielestä siitä saisi puhua paljon enemmänkin, varsinkin kun on näitä rotuja joissa se alkaa olla jo kohtalaisen yleinen. Tietty yleensä se alkaa vasta vahemmilla kissoilla, joten voi olla vaikea kiinnittää asiaan huomiota kasvatuksessa. Harmi kun kissoilla ei kerätä terveystietoja esim. Pawpedsiin.

luolaleijona kirjoitti...

(Siis flixotidella, typo.)

Minna kirjoitti...

Pakkasilla suosittelen ilmankostuttimen ottamista käyttöön. Ellillä on myös astma, tosin hyvin lievä ja sen saa kovat pakkaset yskimään jolloin ilmankostutin puksuttamassa yötä päivää (ei tosin ole päällä silloin kun oon poissa) auttaa.

Raichun köhiminen videolla ei vaikuta kovinkaan pahalta vielä, pahempia astmakohtauksia olen nähnyt (sekä Ellillä että kaverin itämaisella) - toivottavasti jää tuohon eikä pahene :)
Ellin astma on ollut melko hyvä pitkän aikaa ja se on ollut ilman lääkkeitä jonkin aikaa, vaikka on ollut pakkasiakin (kostuttimella voi olla oma osuus asiaan) niin yskimiset on ollut lähes olemattomat. Ainoastaan silloin kun lämpötila muuttuu nopeasti kylmästä lämpimään ulkona niin tulee ihan pieniä yskänpuuskia mutta ei mitään isoja.
Ellin astma todettiin sen ollessa hieman yli vuoden, puhkesi luultavammin pentujen aiheuttamasta stressistä.

Ana kirjoitti...

Ahaa. Okei. Mun edellisellä kissalla oli tuon tapaista toisinaan, ja käytin sitä lääkärissä yskimisen takia varmaan kolmesti (Jyväskylä). Mitään syytä ei löydetty. Kai se sitten oli tuota samaa :-( No, mutta kissa eli kuitenkin melkein 18-vuotiaaksi isommin yskimättä viimeisinä vuosinaan.

luolaleijona kirjoitti...

Kiitos, Minna! =) Tosiaan nyt kun mainitsit, muistin että eläinlääkärikin suositteli tuota joskus vuosi sitten mutta silloin ei tarvittu vielä. Nyt olisikin tosiaan paikallaan. Olin unohtanut koko asian. Kiva kuulla että Ellillä astma on pysynyt hyvin kurissa ilmankostuttimen avulla. Harmi että tässä ihanassa rodussa pitää olla tällainen sairaus, tosin kuten eläinlääkäri joskus sanoi niin onhan se kai aika loogista että hengitystiet on ahtaat kun nämä on muutenkin niin kapeita ;)

Raichulla tällaiset kohtaukset ovat tosiaan pahimpia mitä se on lääkkeiden jälkeen saanut, joten ilmeisesti vielä aika hyvillä vesillä mennään.

Onneksi tulee kevät pian ja pakkaset hellittää. Sitten on taas kaikilla astmakissoilla hyvä hengittää, ainakin siitepölykauteen asti :)

Zepa: jos sillä oli astma, niin se oli varmaan aika lievä. Voisin kuvitella ainakin. Pitkän elämän kissa eli tosiaan. Monikaan eläinlääkäri ei tunnu osaavan diagnosoida astmaa tai epäillä sitä kovin pian. Raichukin söi parit antibioottikuurit ja eläinlääkärit sanoivat sen hengityksen kuulostavan ihan normaalilta ennen kuin tajusin pyytää verikokeita ja röntgeniä joilla se sitten löydettiin.

Anniina kirjoitti...

Hei, mahtava blogilöytö kun satuin sattumalta tänne jokin aika sitten! Käytiin meidän Auliksen kanssa eläinlääkärissä sydämen sivuäänen takia ja tuli puheeksi karvakasan yskiminen. Asiaa ei sen enempää tutkittu siinä, mutta lekuri mainitsi, että astma voisi olla kyseessä. Tuon videon perusteella johtopäätös on aika selvä, että kyseessä on joku ihan muu. Itse kallistun karvapallojen kakomiseen, kun tuo touhu näyttää ja kuulostaa oksentamiselta (vaikkei mitään tulisikaan) satunnaista aivastelua lukuunottamatta. Seurataan tietysti tilannetta. Kiitos siis informatiivisesta ja meidän kannaltamme huojentavasta postauksesta + videosta!

luolaleijona kirjoitti...

^ En kyllä ota sitten minkäännäköistä vastuuta jos joku tuon videon perusteella diagnooseja tekee!! ;) Astmayskäkin kun näyttää kuitenkin eri vahvuisena aina vähän erilaiselta. Mutta hienoa tietysti jos Auliksella ei olisikaan astmaa! Mitä olen muita astmavideoita nähnyt ja tekstejä lukenut, niin ei sen yökkimiseltä kyllä pitäisi kuulostaa vaan kuivalta, joten positiiviselta kyllä kuulostaisi :)

(Ja vaikka kissa yskisi astmayskän kuuloista yskää, kyse voi silti olla myös monesta muusta taudista - hengitysteiden tulehduksesta, sydän- tai keuhkomadoista, keuhkosyövästä yms. (ja nämä vapaita suomennoksia englannista joten en mene nimityksistä takuuseen))

Tässä pari youtuben videta, joiden avulla itse aloin epäillä aikoinaan astmaa (Raichun yskä oli monella tapaa samanlaista).

http://www.youtube.com/watch?v=kG5vBaT21_c

http://www.youtube.com/watch?v=vkebV2tv_cs