perjantai 9. maaliskuuta 2012

Kun Polgarasta tuli narkkari.

Eli siitä, kuinka hankalaa kissakodissa on pitää yrttejä.

Cattus addictus

Tältäkö näyttää hämärien katujen huumeriippuvainen narkkari? Ilmeisesti. Polgara on aina ollut perso ruoalle ja kaikenlaiset yrtitkin ovat kelvannet hieman liian hyvin koko porukalle. Isännän chilinkasvatus on jokaisella kerralla tyssännyt siihen, että taimet ovat uponneet parempiin suihin. Talon isäntä onkin alkanut kehittämään patenttiratkaisua ongelmaan, mutta siitä ehkä joku toinen kerta.

 Salvia officinalis

Tällä viikolla eräs päivä toimme kotiin nipun salviaa. Laskin nipun pöydälle ja aloin riisumaan ulkotakkia. Muutamassa sekunnissa, kun en vahtinut nippua, Polgara oli jo ahminut lehtiä suihinsa. Eipä siinä muuta, kuin äkkiä googlettamaan, kuinka vaarallista salvia on kissoille. 

Salvia officinalis

Google tiesi kertoa, että mintunsukuista salviaa on käytetty vuosituhansia mm. rauhoittavana lääkkeenä. "Salvia ehkäisee syljen, maidon ja hien eritystä, supistaa limakalvoja, lievittää kouristuksia ja rauhoittaa. Rosmariinihappo ja salviaöljy ovat antiseptisiä ja tulehduksia torjuvia. Salvia tuhoaa laaja-alaisesti elimistössä taudinaiheuttajina toimivia sieniä, viruksia ja bakteereita. Saponoginit lisäävät eritystä keuhkoputkien rauhasissa, jolloin lima ohenee. Salvia lisää sapen eritystä, edistää ruoansulatusta ja rasvaisen ruoan imeytymistä, lievittää ilmavaivoja ja on ulostavaa. Sillä on kohtua stimuloivaa vaikutusta ja se alentaa verenpainetta. Se saattaa alentaa veren sokeria eli sillä on hypoglykeemistä vaikutusta. Tanshinonit rauhoittavat keskushermostoa." Lähde.

Hienoa. Meillä on täällä nyt rauhoittaviin koukuttunut naaraskissa. Isäntä teki samana iltana itselleen munakkaan johon laittoi hieman yrttiä mausteeksi (en kysynyt, oliko hyvää), ja Polgara kulki hänen perässään tämän näköisenä: 

 Cattus addictus kerjäensis

Yrtti joutui nopeasti pimeään kaappiin kuolemaan. Toivottavasti tuo isäntä saa patenttiratkaisunsa kehitettyä pian, sillä yrttien pitämisestä tässä huushollissa tuli juuri entistäkin hankalampaa.Pojatkin halusivat kameran eteen tervehtimään blogi-ihmisiä ja -kissoja. Tänään on hämärä ja pilvinen päivä ainakin täällä Turussa, joten siksi valoon tuijottavat kasvot ja pimeät kuvat tällä kertaa.

9 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Salviabileet! Pitäisköhän kokeilla itsekin?

Satu kirjoitti...

Muahhahaaa... Kivaa kun ootte taas kehissä :)

Pirjo kirjoitti...

Onnittelut gradusta!

Muistan erään sininaaman, joka innostui aikoinaan ruohosipulista. Pikku kissa hönki viereen sipulille haisten...:)

MissMisery kirjoitti...

Hassua, meillä sattui eilen juuri samanlainen episodi Amoksen ja tuoreen rakuunan kanssa! :D

On kyllä äärimmäisen vaikeaa yrittää kissataloudessa kasvattaa yrttejä. Pitäisi vähintään hommata joku tiheäverkkoinen häkki, jossa kasvit pysyisivät turvassa, mutta sekin todnäk pitäisi pultata lattiaan kiinni, jotta siitä olisi jotain hyötyä. ;)

Tiina ja Marleena kirjoitti...

Voimia Polgaralle salviariippuvuuden katkaisemiseksi heti alkuunsa :) Mitkä ilmeet...

Jenni kirjoitti...

Terveisiä Cisulta: kannattaa kokeilla myös basilikaa, oreganoa ja timjamia!

Viivi kirjoitti...

Hihi, aika veijareita olette! Toivottavasti ei huumekoirat kulje liian läheltä... No, mamin työkaverin kissa oli huumautunut oliivisuihkusaippuasta niin, ettei sitä voitu enää käyttää, kun kisuli nuoli vaan ihmisiä suihkun jälkeen.... ja siis todellakin nuoli ja nuoli vaan.

luolaleijona kirjoitti...

Huumeriippuvaisuutta ei valitettavasti saatu katkaistua yhteen kertaan, vaan puska kiinnostaa edelleen kun se ei ole kaapissa (ihmeen sitkeä kasvi muuten!). Timjamin syömistä meillä harrastetaan useinkin, kun se on ihmisemännän lempiyrttejä. Patenttiratkaisua odotellessa.. ;)

Elina V. kirjoitti...

Harmi ettei teidän "eteisessä" taida yrtit valon puutteen vuoksi kasvaa. Meillä eteinen on toimivaksi todettu esikasvatuspaikka.